Documentele istorice relevă un detaliu inedit, care indică faptul că primul român care a descoperit cafeaua și totodată care a și băut cafea a fost Ion Tăutu, logofătul lui Bogdan Chiorul, fiul și urmașul la tron al lui Ștefan cel Mare.
Cafeaua, devenită indispensabilă dimineața pentru mulți dintre români, a ajuns în țară în urma unei misiuni diplomatice. Se pare că, în anul 1504, Ion Tăutu a fost trimis într-o importantă misiune la Constantinopol, centrul vieții politice și culturale al Imperiului Otoman. În timpul acestei călătorii, el a venit nu doar cu vești importante sau negocieri între puternicii vremii, ci a descoperit și o lume cu totul nouă de arome și ritualuri – lumea cafelei.
Povestea este consemnată în cronica „O samă de cuvinte”, a lui Ion Neculce, în legenda a zecea. În anul 1505, într-un cadru oficial, un trimis moldovean descoperă cafeaua la turci.
După ce a vizitat Constantinopol, în mijlocul vibrantelor piețe și cafenele, Ion Tăutu a fost introdus de gazdele sale în modul sofisticat de preparare și consum al cafelei. Băutura, cunoscută în rândurile localnicilor drept „kahve,” era deja o tradiție împământenită în lumea otomană.
După întoarcerea sa în Țara Românească, Ion Tăutu a adus cu el nu doar amintiri din Constantinopol și prețioasele boabe, ci și tehnica rafinată de preparare. Astfel, cafeaua a ajuns pentru prima oară pe meleagurile românești, deschizând drumul pentru o tradiție care a evoluat de-a lungul secolelor,
Știm că, datorită conținutului său de cofeină, ne ajută să ne înviorăm și să ne începem ziua cu mai multă energie.
Însă, cafeaua nu este cunoscută doar pentru efectul său energizant, ci și pentru antioxidanții puternici care sunt benefici organismului nostru și pentru faptul că ritualul de a bea cafea reprezintă o oportunitate de a ne aduce împreună în contextul socializării.